Uniwersytet Ekonomiczny

 

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu jest znaczącym ośrodkiem badań w dziedzinie nauk ekonomicznych – ekonomii, nauk o zarządzaniu i finansach, realizuje także badania w naukach przyrodniczych. Uczelnia prowadzi badania naukowe, pozyskując co roku dofinansowanie w postaci grantów i dotacji. Jest liczącym się partnerem w naukowych kontaktach międzynarodowych. Od kilku lat jest najchętniej wybieraną publiczną uczelnią ekonomiczną w kraju (według rankingu MNiSzW), odgrywa ważną rolę w kształceniu ekonomistów. Mając na uwadze przyszłość zawodową swoich absolwentów, wynikającą z jakości oferowanych programów studiów, Uczelnia regularnie poddaje się procedurom akredytacyjnym. Posiadamy międzynarodowe certyfikaty i akredytacje, m.in. ACCA, EPAS – EFMD, CIMA, AMBA, Ceeman IQA Acredited. Renomowana kadra naukowa oraz eksperci z praktyki biznesu zapewniają studentom wielokierunkowe, nowoczesne kształcenie.

Kampus Uniwersytetu stwarza niepowtarzalną, kameralną atmosferę dla akademickiego życia, umożliwia studentom rozwijanie różnych form aktywności; blisko 20 procent studentów Uczelni jest zaangażowanych w działalność kół naukowych i organizacji. Absolwenci Uczelni prowadzą własną działalność gospodarczą, są także pracownikami (często na kierowniczych stanowiskach) m.in. w polskich i globalnych firmach handlowych, produkcyjnych, w bankach, instytucjach skarbowych.

 

Sprawdź czy Twoja dieta jest zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej

Celem ćwiczeń komputerowych jest:

1) określenie w programie komputerowym „Dieta 6.0” Instytut Żywności i Żywienia wartości energetycznej i odżywczej własnych jadłospisów oraz porównanie uzyskanych wartości z Normami Żywienia dla Populacji Polski (Jarosz i wsp. 2017 Instytut Żywności i Żywienia),

2) dokonanie w programie komputerowym korekty własnej diety celem jej zbilansowania.

Na zajęcia niezbędne jest przyniesie spisanych własnych jadłospisów z 3 dni (w tym 1 weekendowym, bez pracy/szkoły).

Miejsce: laboratorium komputerowe 121 (I piętro)
budynek Z (wejście od skrzyżowania ulicy Ślężnej i Kamiennej)
Godzina: 19:30 – 21:00
Liczba miejsc:  25 osób w grupie
Wiek: dorośli

 

Magia eksperymentowania

Nasz pokaz może udowodnić, że eksperymentowanie nie jest uzależnione od wieku. Poczuć się jak chemik może każdy, wystarczy, że ma trochę wolnego blatu w kuchni i odpowiednie produkty spożywcze, a świat eksperymentów będzie stał przed nim otworem. Co będzie potrzebne i jak wcielić się w rolę chemika już w wieku przedszkolnym dowiedzieć się można na naszym pokazie.

Miejsce: laboratorium 5 (parter)
budynek H (wejście od skrzyżowania ulicy Wielkiej i Komandorskiej)
Godzina: 17:00 – 17.45
Liczba miejsc:  15 osób w grupie
Wiek: przedszkole

 

Zbadaj sam żywność w laboratorium

W trakcie zajęć laboratoryjnych poznamy budowę i wartość odżywczą jaja kurzego. Dzięki prostej reakcji wykryjemy białko w białku jaja kurzego, wykażemy obecność białek również w innych produktach spożywczych i sprawdzimy co zawiera ich więcej. Skorupka jaja kurzego zbudowana jest z wapienia i pokażemy co z tego wynika. Wykorzystując białko jaja kurzego udowodnimy trujące działanie alkoholu i wiele innych ciekawych doświadczeń.

Miejsce: laboratorium IV
budynek H (wejście od skrzyżowania ulicy Wielkiej i Komandorskiej)
Godzina: 16:00 – 16:45
Liczba miejsc:  15 osób w grupie
Wiek: bez ograniczeń

 

 

Chemia od kuchni

Warsztaty dotyczą naukowych podstaw zwykłych kulinarnych czynności, jak gotowanie, smażenie czy pieczenie. Uczestnicy będą mieli możliwość przygotować samodzielnie domowych karmelków.

Miejsce: laboratorium 5 (parter)
budynek H (wejście od skrzyżowania ulicy Wielkiej i Komandorskiej)
Godzina: 18:30 – 19:15
Liczba miejsc:  15 osób w grupie
Wiek: dzieci 6 – 11 lat

 

 

Sprawdź czy Twój organizm jest dobrze odżywiony witaminą C oraz wykryj jej obecność w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych

Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest:

1) ocena stopnia wysycenia organizmu witaminą C poprzez wykonanie testu językowego,

2) jakościowe wykazanie obecności witaminy C w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych.

Miejsce: laboratorium IV
budynek H (wejście od skrzyżowania ulicy Wielkiej i Komandorskiej)
Godzina: 18:15 – 19:15
Liczba miejsc:  25 osób w grupie
Wiek: bez ograniczeń

 

 

Właściwości przeciwutleniające produktów, które jemy. Co to takiego i czy nam szkodzi?

Czym są wolne rodniki? Czy owoce są lekarstwem na choroby cywilizacyjne? Czego można dowiedzieć się z etykiet produktów spożywczych? Czy trzeba bać się dodatków do żywności? Na czym polegają badania aktywności biologicznej żywności?

Wyrusz z nami w podróż po krainie Żywności Bioaktywnej i znajdź odpowiedzi na nurtujące Cię pytania!

Miejsce: laboratorium IV
budynek H (wejście od skrzyżowania ulicy Wielkiej i Komandorskiej)
Godzina: 17:00 – 17.45
Liczba miejsc:  20 osób w grupie
Wiek: bez ograniczeń

 

 

 

Strona partnera: http://www.ue.wroc.pl/

Uczestnictwo w Nocy Laboratoriów jest równoznaczne z akceptacją regulaminu wydarzenia dostępnego na stronie www.noclaboratoriow.pl w zakładce Uczestnictwo.

Jednocześnie uczestnictwo w Nocy Laboratoriów odbywającej się na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu jest równoznaczne z akceptacją Regulamin laboratoriów_UE