Uniwersytet Ekonomiczny

 

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu jest znaczącym ośrodkiem badań w dziedzinie nauk ekonomicznych – ekonomii, nauk o zarządzaniu i finansach, realizuje także badania w naukach przyrodniczych. Uczelnia prowadzi badania naukowe, pozyskując co roku dofinansowanie w postaci grantów i dotacji. Jest liczącym się partnerem w naukowych kontaktach międzynarodowych. Od kilku lat jest najchętniej wybieraną publiczną uczelnią ekonomiczną w kraju (według rankingu MNiSzW), odgrywa ważną rolę w kształceniu ekonomistów. Jakość kształcenia Uniwersytetu została potwierdzona międzynarodowymi certyfikatami i akredytacjami (ACCA, EPAS – EFMD, CIMA). Renomowana kadra naukowa oraz eksperci z praktyki biznesu zapewniają studentom wielokierunkowe, nowoczesne kształcenie.

Kampus Uniwersytetu stwarza niepowtarzalną, kameralną atmosferę dla akademickiego życia, umożliwia studentom rozwijanie różnych form aktywności; blisko 20 procent studentów Uczelni jest zaangażowanych w działalność kół naukowych i organizacji. Absolwenci Uczelni prowadzą własną działalność gospodarczą, są także pracownikami (często na kierowniczych stanowiskach) m.in. w polskich i globalnych firmach handlowych, produkcyjnych, w bankach, instytucjach skarbowych.

 

Noc Laboratoriów (IV edycja)
20.10.2018 r.
Harmonogram prezentacji / pokazów

Domowe sery

Czy w warunkach domowych możemy zrobić ser? Czy do jego wyrobu potrzebny jest specjalistyczny sprzęt? Jaki jest koszt wytworzenia kilograma ulubionego sera? Poznaj tajniki domowych serowarów i przygotuj pyszny ser razem z nami.
Miejsce: 416 H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 17:00-19:00 (120 min.)
Liczba miejsc: 12
Wiek: od 15 lat

Żywność w laboratorium

W trakcie zajęć laboratoryjnych poznamy budowę i wartość odżywczą jaja kurzego. Dzięki prostej reakcji wykryjemy białko w białku jaja kurzego, wykażemy obecność białek również w innych produktach spożywczych i sprawdzimy co zawiera ich więcej. Skorupka jaja kurzego zbudowana jest z wapienia i pokażemy co z tego wynika. Wykorzystując białko jaja kurzego udowodnimy trujące działanie alkoholu i wiele innych ciekawych doświadczeń
Miejsce: IV H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 17:00-17:45 (45 min.)
Liczba miejsc: 15
Wiek: szkoła średnia, dorośli

Czarodziejskie barwniki z owoców i warzyw

Jesteś ciekawy, co nadaje barwę truskawkom? Dlaczego jabłka ciemnieją? Czy chlorofil jest zawsze zielony? Jak łatwo i szybko usunąć plamy z czarnych jagód? Zapraszamy w magiczną podróż po świecie barwników roślinnych!
Miejsce: IV H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 18:00-18:45 (45 min.)
Liczba miejsc: 15
Wiek: dzieci, szkoła średnia, dorośli

Gluten i zdrowie

Na warsztatach zaprezentowane zostaną szybie metody przygotowania ciasta z maki zawierającej gluten oraz wybranych mąk bezglutenowych. Uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego oznaczenia zawartości glutenu w poszczególnych rodzajach mąk. Warsztaty poprzedzone zostaną krótką prezentacją charakteryzującą gluten pod kątem przydatności technologicznej oraz jego wpływ na zdrowie ludzi.
Miejsce: 210 H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 18:00-18:45 (45 min.)
Liczba miejsc: 15
Wiek: szkoła średnia, dorośli

W świecie automatyki – od teorii do praktyki

Współczesny świat jest pełen „automatów” i to nie tylko w zautomatyzowanych fabrykach wyręczających człowieka. Dziś chyba nikt nie wyobraża sobie życia bez takich urządzeń jak lodówka, pralka, komputer czy klimatyzacja. Lodówki są już w stanie automatycznie sprawdzać swoje stany magazynowe i dokonywać zakupów przez internet. Jeszcze kilka lat temu nikt nie pomyślałby, że będzie możliwe komunikowanie się ze swoją pralką za pomocą smartfona? To oczywiście tylko mały wycinek dostępnych obecnie automatów. A zatem jak są zbudowane, jak działają? oraz z jakich informacji zwrotnych korzystają?
Miejsce: 103 H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 20:00-21:00 (60 min.)
Liczba miejsc: 20
Wiek: liceum

Labirynty techniki – maszynoznawstwo

Laboratoria z maszynoznawstwa dla osób interesujących się konstrukcją, budową oraz działaniem maszyn. Uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego, doświadczalnego wyznaczenia wydajności pompy mamutowej z zastosowaniem różnych wysokości słupa cieczy oraz ciśnienia. Osoby biorące udział w warsztatach eksperymentalnie wyznaczą wydajność rzeczywistą i teoretyczną przenośnika ślimakowego. Zdobędą podstawową wiedzę w zakresie rozdrabniania materiałów i analizy sitowej, celem wyznaczenia stopnia rozdrobnienia, a także w zakresie wyznaczenia udziału objętościowego materiału sypkiego w mieszarce łopatowej.
Miejsce: laboratorium 11C i 16C
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 17:00-17:45 (45 min.)
Liczba miejsc: 20
Wiek: szkoła ponadgimnazjalna/dorośli

Olej z pierwszego tłoczenia i inne ciekawostki z dziedziny maszynoznawstwa

Osoby biorące udział w warsztatach będą miały możliwość zapoznania się z procesem produkcji oleju, który samodzielnie wytłoczą z ziaren rzepaku i będą mogły wykorzystać go w swoich kuchniach. Ponadto uczestnicy przeanalizują właściwości oleju pierwszego tłoczenia przy użyciu metod spektrofotometrycznych, pod kątem zawartości fosfolipidów i antyoksydantów. Dodatkowo będą mieli możliwość zdobycia praktycznej wiedzy na temat przepływu cieczy w przewodach hydraulicznych.
Miejsce: laboratorium 11C i 16C
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 18:00-18:45 (45 min.)
Liczba miejsc: 20
Wiek: szkoła ponadgimnazjalna/dorośli

Co i jak trawimy w jamie ustnej?

Uczestnicy ćwiczeń laboratoryjnych będą analitycznie wykrywać podstawowe składniki śliny: chlorki, węglany, białka i mucyny oraz przeprowadzą doświadczenie trawienia skrobi do maltozy (w szerokiej skali barw) przez enzym α-amylazę obecną w ślinie.
Miejsce: IV H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 19:00 -20:00 (60 min.)
Liczba miejsc: 15
Wiek: powyżej 12 lat

Sprawdź czy umiesz rozpoznać smaki i zapachy żywności

Uczestniczy podczas warsztatów będą lokalizować receptory smakowe na języku (mapa języka), podejmą próbę rozpoznawania i definiowania wrażeń zapachowych wybranych produktów żywnościowych oraz podejmą próbę wykazania związku pomiędzy działaniem zmysłu smaku i węchu.
Miejsce: IV H
Godzina rozpoczęcia i czas trwania: 20:15-21:00 (45 min.)
Liczba miejsc: 15
Wiek: powyżej 12 lat

 

 

http://www.ue.wroc.pl/wydzial_ie/9911/o_wydziale.html

Uczestnictwo w Nocy Laboratoriów jest równoznaczne z akceptacją regulaminu wydarzenia dostępnego na stronie www.noclaboratoriow.pl w zakładce Uczestnictwo.

Jednocześnie uczestnictwo w Nocy Laboratoriów odbywającej się na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu partnera.